gerti66

 
"A zene minden szomorúságunknak,
minden örömünknek hangot ad. Senki számára nem kell lefordítani."

(Helen Exley)

Gyújts gyertyát!

Akikre emlékezünk ...


Gyertyaláng!

 

Optimális böngésző: Internet Explorer

 
 
 


 Új honlapom:
sok-sok komplett,
letölthető zene - 
Gerti zenevilága

http://gerti41.hu/ 
 
 
gerti41.hu/ vendégkönyve:
 
 


(és "kötelezően" - 7 dolog magamról)Gerti világa
(Átjáró a másik oldalamra.)
"Ha játszol, ne törődj vele, ki hallgat. Mindig úgy játssz, mintha mestered hallgatna."  (R. Schumann) 

 

 

 

1

2


 
 
 

"A zenének a férfiszívben tüzet kell szítania, és könnyet fakasztania a női szemből."

(Ludwig van Beethoven)

Kérlek, várj, amíg a nagyméretű zene feltöltődik!
  
 
1
Vedi: Traviata
 (Komplett)

2
Vedi: Rigoletto (videón),
Aida -
komplett mp3

3
(Verdi: A Trubadur)

4
Puccini: Tosca
(Komplett)
Maria Callas

5
Erkel Ferenc: Bánk bán
Simándy József
(Csodás videóval!)

6
Puccini: Turandot
(K
omplett)

7
Bizet: Carmen
Leoncavallo: Bajazzók
Mascagni: Parasztbecsület
 

"A zenében is, mint a szerelemben, csak őszintének szabad lennünk." (Giuseppe Verdi)

 

 

 

 

"Ahol a szó bágyadt, ott a zene diadalmaskodik." (Hans Christian Andersen)

 

 

Több, mint 5 ezer!

1.


2.

 

 

"Minden művészet egyazon forrásból ered." (Liszt Ferenc)Nagyon szép
A zene - Albinoni: Adagio /Belépés: katt a képre!/

 

 


1

2

(Operarészletek)

( "Zenedobozok" - saját készítés)"A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható." (Kodály Zoltán)

(José Carreras)
 


"Az embereket meg lehet ismerni a zenén keresztül, amit hallgatnak." (Paulo Coelho)

"A zene egyetemes. Nem választható szét kreált elvek alapján." (Bókai Zoltán)


 

 
 
 
 "A zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonyabbá tesz más szépségek iránt." (Bárdos Lajos)
 
 


Köszönöm a megtisztelő látogatást, szeretettel várlak máskor is!
 
 
 
 


 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

       

  

 


Puccini: Turandot Kalaf áriája - José Carreras

 

Giacomo Puccini

Zeneszerző, író

 

 

1858. december 22-én született Luccában. A zenei pálya választása generációk óta hagyomány volt Puccini családjában. Már az ükapja is a város zeneigazgatója volt, ezt a posztot később utódai is örökölték. Első tanítója atyja volt. Az apa, Michele korai halála (1864) után a hatéves Giacomo nagybátyjánál, F. Maginál részesült zenei képzésben, a luccai konzervatóriumban Angeloni növendékeként.

 

Hamar ismertséget vívott ki magának orgonajátékával, így családja szegénysége ellenére 1881-83-ig a milánói konzervatóriumban tanulhatott, ahol Antonio Bazzini és Ponchielli zeneszerzés-növendéke volt. 1883-ban nyújtotta be diplomamunkáját, a Capriccio sinfonico című zenekari darabot, amelynek témáit később a Bohéméletben használta fel. Ekkor készült el első operája, a Le Villi is, amellyel részt vett a Sonzogno kiadó által kiírt versenyen. Annak ellenére, hogy nem nyert díjat, a milánói Teatro dal Verme műsorára tűzte a művet, amely sikert aratott. Ennek eredménye lett az a Giulio Ricordival kötött szerződés, amely lehetővé tette, hogy a zeneszerző a továbbiakban csak a komponálásnak élhessen.

 

Következő operája, az Edgar (1892) nem aratott sikert, az 1893-ban Torinoban bemutatott Manon Lescaut viszont nemzetközi hírnevet hozott Puccininek. A Bohémélet (1896), Tosca (Róma, 1900), Pillangó kisasszony (Milánó, 1904), Nyugat lánya (New York 1910), A fecske (Monte Carlo, 1917), majd a három egyfelvonásos: A köpenyeg (Il Tabarro), Angelica nővér, Gianni Schicchi (New York, 1919) a nemzetközi hírnév és népszerűség olyan magaslatára emelték, mellyel korának egyetlen zeneszerzője sem dicsekedhetett. Puccini 1924-ben súlyos gégerákot kapott, november 29-én hunyt el Brüsszelben.

A komponista utolsó műve, a Turandot kézirata befejezetlen maradt. Az opera utolsó két jelenetét a vázlatok alapján Alfano fejezte be, így mutatták be Milánóban 1926-ban.


 Puccini hatalmas sikerei után főként luccai és viareggiói villájában élt. A századforduló operaközönségének legnagyobb kedvence volt, talán mindenkinél jobban ismerte a színpadi hatás és siker titkát; ez a szövegeinek megválasztásában is érvényesülő biztos teátrális ösztön volt, az ő nagy öröksége, melyet az olasz operaszínpad grandiózus múltja reá hagyott. De Puccini nem mindenben ennek a tradícióknak útját járta: Verdi nagy operaművészetéből inkább a külsőségeket tanulta el, a verismo iskolájából a brutális, sokszor triviális hatások szeretetét hozta magával, viszont sokat és sokfélét tanult a franciáktól: Bizet drámai ökonómiájából, zárt és elasztikus formáitól, Massenet szentimentális lírizmusától, Debussy zenéjének színpompájától és karakterizáló technikájától. Igazi drámai koncentráció Puccininak csak élete végén sikerült, de hatás- és részlettechnikája, újszerű színek, ötletek, 'fogások', mindenekfelett pedig megvesztegetően gazdag melodikus invenciója már régebbi műveiben is jelentős, vérbeli művész kezére vallanak.

 

 
Puccini: Turandot

 

1926. április 25-én Toscanini vezényelte Puccini utolsó operáját, a Turandotot. A mű keletkezése iránti tiszteletből az olasz mester szokatlan módon megszakította az előadást. A III. felvonásban, amikor Liu leszúrja magát a színpadon, az olasz karmester leállította a zenekart, jelezve, hogy a szerző itt tartott a partitúra írásában, amikor meghalt. Az opera befejezetlenül maradt.

 Három részes opera, mely Friedrich Schiller azonos nevű 1801-ben írt és 1802-ben Stuttgartban megjelent színdarabjából készült. Az olasz nyelvű librettót (szövegkönyvét) Giuseppe Adami és Renato Simoni írták, Carlo Gozzi Turandot olasz nyelvű adaptációja alapján. Puccini halálakor az opera nem volt kész, a művet Franco Alfano fejezte be. Az ősbemutató a milánói La Scala színházban volt, 1926. április 25-én Arturo Toscanini vezérlésével, aki csak a Puccini által komponált részeket vette be az előadásba. Később az operát Alfano kiegészítéseivel is előadták.

 

A Turandot története a perzsa Ezeregy napok könyvéből származik (nem összetévesztendő Az Ezeregyéjszaka meséivel), ahol ugyancsak találkozhatunk „Turandokht” kínai hercegnő személyével. De ez a történet inkább a perzsa költő, Nizami történetére hasonlít, ami egy orosz hercegnőről szól.

 

A Turandot premierjén 1926. április 25-én a milánói La Scala színházban, Arturo Toscanini karmester a III. felvonás közben leállította az előadást majd a közönség fele fordult és kijelentette: „Qui finisce l'opera, perché a questo punto il maestro è morto” („Itt véget ér az opera, mert ezen a ponton a szerző meghalt”). A függöny lassan leereszkedett.[1].

 

Kínában a Turandot sokáig be volt tiltva, azt állították, hogy rossz fényben mutatja be a kínai népet. 1998-ban az operát nyolc alkalommal adták elő A tiltott városban, az eseményt a kínai vörös hadsereg katonái felügyelték. Az előadás Zhang Yimou koreográfiájával és Zubin Mehta karmester vezénylése mellett adták elő.

 

 

Szereplők:

Turandot hercegnő       szoprán           

Altoum császár, Turandot apja             tenor   
Timur, a tatárok száműzött királya        basszus           

ismeretlen herceg Kalaf (Calàf), a száműzött tatár-király fia   tenor    Liù, rabszolga lány       szoprán          

Ping, kancellár bariton            
Pang marsall     tenor   
Pong főpohárnok         tenor   
egy mandarin    bariton            
Perzsia hercege            tenor   
hóhér (Pu-Tin-Pao)      silent   
Királyi őrök, a kivégző (hóhér) embere, fiuk, papok, mandarinok, előkelők, nyolc bölcs,

Turandot udvarhölgyei, katonák, halottvivők, zenészek, leánykérők szellemei, tömeg

 

I. felvonás

 

Helyszín a A tiltott város tömör, hatalmas oromfalak félkörben szinte az egész szint elzárják. Jobboldalt egy erkélyes sikátor, amelyet mindenféle szörnyetegeket, sárkányokat, egyszarvúakat ábrázoló szobrok és faragványok díszítenek. Az erkély oszlopait óriás teknősbékák tartják. Alatta két ívoszlop közt mély- és erőshangú gong függ. Az oromfalakon hegyes cölöpök állnak a kivégzett áldozatok feltűzött koponyáival. Bal kéz felől és hátul három óriás kapu nyílik. Alkonyodik. A császár rendeletét egy mandarin olvassa fel az összegyűlt tömegnek: Aki válaszolni tud a hercegnő három kérdésére az feleségül kapja őt.

 

Az összegyűlt tömeg a megpróbáltatáson elbukott perzsa herceg halálát követeli Pu-Tin-Pao hóhértól. Az őrök megpróbálják visszaszorítani a tömeget. A zavargásban egy ősz aggastyán a földre esik, szolgálója Liu kétségbeesve kiált segítségért. A lány kiabálására egy ifjú herceg siet segítséget adni, aki az aggastyánban rég nem látott, száműzetésben élő apját, Timurt ismeri fel. A tömeg közben a perzsa herceg kivégzését kéri, majd ifjú kora miatt kegyelemet követelnek neki. Turandot nem kegyelmez, így a perzsa herceget lefejezik.

 

 

 

Az ifjú herceg, mikor megpillantotta Turandotot, szerelmes lett bele és elhatározta, hogy elmegy a palotába megválaszolni a hercegnő kérdéseit. Az apja és a szolgálólány kétségbeesve kérik, hogy ne menjen, mert úgy fogja végezni ő is mint a perzsa herceg. A palotába menet többen is megpróbálják lebeszélni a herceget, megjelennek a lefejezett kérők szellemei is.

 

Az ifjú herceg háromszor megdöngeti a palota előtti gongot, ezzel jelezve, hogy készen áll a megmérettetésre.

 

II. felvonás

 

Első kép

Hatalmas sátorpavilon, amelyet szimbolikus kínai ábrák díszítenek. A szín egészen elöl van, három kijárattal, egy középen,kettő oldalt. Ping bekukucskál a középső nyíláson. Előbb jobb, majd bal felé fordul, szólítja a társait. Ezek belépnek. Utánuk három szolga, piros, zöld és sárga lámpát hoz, amelyeket szimmetrikusan a középre állítanak. Egy alacsony asztalt és három zsámolyt is visznek oda. A szolgák ezután hátrahúzódnak és ott maradnak.

 

Ping, Pang és Pong elbeszélik az elmúlt évek eseményeit:

 

"Hárman:

És jaj nekünk, a szép napok letűntek,

évek óta ebből áll minden ünnep:

Hármat kondul a gong,

három a rejtvény,

s fejek hullnak.

(Leülnek az asztalka mellé, amelyre a szolgák papírtekercseket raktak. Ezeket egymásután kibontják, úgy sorolják fel a kivégzéseket.)

Pang:

Hat vérzett el ma három éve.

Pong:

Nyolc áldozat volt rá egy évre.

Hárman:

De soha annyi még, mint e véres

e szörnyű esztendőben.

Íme, már (ujjaikon számlálják) a tizenharmadik az ifjú perzsa herceg."


 

 


 Második kép

 A császári palota hatalmas főtere. Közepén szélesfokú óriás márványlépcsőzet. A szolgák mindenfelé színes lampionokat helyeznek el. Kék és arany szertartási díszbe öltözött mandarinok jönnek. Nyolc tudós jön. Igen magas, méltóságos férfiak. Mindnyájan egyforma vének és kövérek. Kezükben három-három lepecsételt selyemtekercs van melyek Turandot rejtvényeinek a megfejtését tartalmazzák. A lépcsőzet tetején elefántcsont-trónuson ülve megjelenik Altoum császár, aki megpróbálja lebeszélni az ifjú herceget a próbatételről. Közben megjelenik Turandot is aki figyelmezteti a herceget a rá leselkedő halálról. A herceg azonban követeli a három kérdést, így Turandot felteszi az első kérdését:

 

Sűrű éjhomályból

ébred egy kósza, lidérces fantom.

Széttárja fénylő szárnyát,

lengve szárnyal a nagyvilágon át.

Reszket érte, ki látja,

esengve hívja és várja.

De tovatűnik, ha jő a hajnalóra,

hogy a szívükben újra éljen,

Föltámad minden éjen,

és meghal virradóra.

"In questa reggia" — részlet a partitúrából.

 

A herceg helyesen válaszol: „A REMÉNYSÉG”. A következő kérdés:

 

Forrón ég, mint a láng;

és mégse láng.

Néha részeg, vad mámor,

mely lázong, lüktet és tombol.

A tétlenségben eltesped, elernyed,

hogyha meghalsz, megdermed, mint a jég.

De föllobog hatalmasan a vágyban.

A hangja; mint messzi rianásé,

a színe izzó, mint alkonyi bíbor.

 

A herceg helyes válaszol: „VÉR”. Az utolső kérdés:

 

Jég, mely lángra gyújt téged,

s a te tüzedtől még jobban megfagy.

Szűzfehér s mégis éjsötét.

Ma szabadonbocsájt, hogy légy a rabja,

holnap szolgájává tesz s tiéd a trón!

 

A herceg megint helyesen válaszol: „TURANDOT”.

 

A kérdések megválaszolása ellenére Turandot ellenkezik és könyörög az apjának, hogy ne adja feleségül az ifjúhoz. Az ifjú látva a hercegnő ellenségeskedést felajánlja neki, hogy ha reggelig megfejti a nevét akkor a hóhér elé áll, így Turandot megmenekülhet a házasságtól.

 

  

  III. felvonás

 Első kép 

Éjszaka van. A császári palota hatalmas kertje. Mindenfelé virágok és bronzba öntött bálványszobrok, tetejük megvilágítva a tövükben égő tömjénfáklyák fényétől. Baloldalt pavilon, amelyhez öt lépcső vezet. Mellette hímzett sátor. A pavilon a császári rezidencia egyik palotájának a kiszögellő épülete, Turandot lakosztályának tőszomszédságában. Nagyon messziről heroldok szava hallatszik, amint az óriás várost bejárva a császár parancsát hirdetik. Innét is, onnét is visszhangszerűen válaszolnak más-más csoportok. A pavilon lépcsőjén fekszik a herceg. Az éjszakai csendben hallgatja a heroldok szavát. A heroldok Peking szerte hirdetik a lakosságnak, hogy fejtsék meg az ismeretlen ifjú nevét.

 

A herceget megint megkörnyékezi a három maskara: Ping, Pong és Pang. Gazdagságot, szerelmet, hatalmat ígérnek neki. A herceg továbbra is kitart Turandot mellett. Közben az őrök, a tömegből előrángatják az apját és a szolgálólányt Liut, hangoztatva, hogy megvan a név. A szolgálólány kijelenti, hogy csak ő ismeri az ifjú nevét azonban nem hajlandó azt elmondani, inkább meghal. (Itt ér véget Puccini által szerzett rész).

 

 

Turandot szívét a szolgálólány halála sem puhítja meg, tovább keresteti a fiú nevét. A herceg akkor hirtelen megragadja és megcsókolja, mire Turandot szíve meglágyul és ráeszmél az eddig elkövetett szörnytetteire. A herceg látva Turandot változását elárulja a nevét: Kalaf, Timur fia, ezzel életét a hercegnő kezébe adva.

 

Második kép 

A helyszín: hófehér márvánnyal borított császári palota. Kora hajnal. Magas lépcsőzet tetején a császár udvari méltóságokkal,tudósokkal, katonákkal körülvéve áll. A tér két oldalán óriási félkörben sorakozik a tömeg. Turandot az apja elé borul és kijelenti tudja mi az ifjú neve: Szerelem (Amore). A tömeg éljenezve veszi körül a szerelmespárt.

 

  

Az opera teljes felvétele: 

      I. felvonás

  

    II. felvonás

   

   III. felvonás

 

 

 

 

 


STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK